Lærerside

Saksedyr

Dermaptera
info
Beskrivelse

Saksedyr er små til middels store insekter med en tynn, langstrakt kropp og en spesiell «tang» på bakkroppen. De kan være brune eller mørkere, og tangen gir dem det litt dramatiske navnet. Vingene deres er skjult under små læraktige dekkvinger og kan brukes av noen arter. Saksedyr kan bli opptil 8 cm lange med tangen, men selv om de ser litt skumle ut, er de helt ufarlige for oss.

Spise og bli spist
Saksedyrene er nattaktive altetere og spiser en blanding av dødt plantemateriale og dyrerester. De spiser også levende planter, som blomster og blader, og kan gjerne ta seg en munnfull bladlus om de finner noen. Dette gjør dem nyttige i kampen mot skadedyr.

Levested og adferd
Saksedyr trives best på fuktige steder, som under steiner, i sprekker eller i komposthauger. I Norge er de vanlige i Sør-Norge opp til Trøndelag, og de er mest aktive om natten. På dagtid gjemmer de seg for å unngå lys.

Betydning for andre arter
Som altetere hjelper saksedyrene til med å bryte ned organisk materiale, noe som forbedrer jorda og bidrar til å resirkulere næringsstoffer i naturen. Ved å spise bladlus og annet smått, kan de også hjelpe til med å holde noen skadedyr nede.

Utbredelse
Saksedyrene finnes nesten overalt på kloden, bortsett fra i polarområdene. I Norge har vi særlig tre arter: vanlig saksedyr, skogsaksedyr og dvergsaksedyr. Vanlig saksedyr er den vi ser oftest.

Status Rødliste/Fremmedartliste
Av de fire saksedyrartene i Norge er kystsaksedyret vurdert som «nær truet» på rødlista for 2021.

Nytte for menneske
Selv om saksedyrene kan oppfattes som litt plagsomme når de kommer inn i hus, gjør de ingen skade på verken bygninger eller mennesker. De kan være nyttige å ha i hagen fordi de spiser små skadedyr.

Evolusjonshistorie
Saksedyrene har eksistert siden juratiden, og forfedrene deres hadde lange haletråder og spesielle panneøyne. I dag har de utviklet seg til å ha tangen på bakkroppen og mangler disse panneøynene.

Spesielt med denne arten
Et fascinerende trekk ved saksedyr er at hunnene tar vare på eggene sine og beskytter de nyklekkede nymfene til de klarer seg selv. Dette er ganske uvanlig oppførsel hos insekter.

Kilder

Ottesen, Preben S.: saksedyr i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. mai 2024 fra https://snl.no/saksedyr

Ottesen, Preben S.: vanlig saksedyr i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. mai 2024 fra https://snl.no/vanlig_saksedyr

Store norske leksikon (2005-2007): skogsaksedyr i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. mai 2024 fra https://snl.no/skogsaksedyr

Ottesen, Preben S.: dvergsaksedyr i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. mai 2024 fra https://snl.no/dvergsaksedyr


Artsdatabanken: Saksedyr hentet 8. mai 2024 fra https://artsdatabanken.no/Pages/135629/Saksedyr, Dermaptera hentet 8. mai 2024 fra https://artsdatabanken.no/taxon/Dermaptera/93


Folkehelseinstituttet: Saksedyr hentet 8. mai 2024 fra https://www.fhi.no/sk/skadedyrhandboka/smadyr-andre/saksedyr/?term=

Hovedbilde:

Art: skogsaksedyr, Chelidurella acanthopygia

Foto: Eva Weme, Halden

Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY

Første bilde:

Art: vanlig saksedyr, Forficula auricularia

Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord

Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY

Andre bilde:

Art: skogsaksedyr, Chelidurella acanthopygia

Foto: Øystein Røsok, Asker

Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY

Tredje bilde:

Art: vanlig saksedyr, Forficula auricularia

Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord

Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY

No items found.

Familier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.