Lærerside
Øyenstikkere
Beskrivelse
Øyenstikkere er en insektgruppe lett gjenkjennelig på sin lange, smale kropp og sine doble vingepar med intrikate årer. Vingene er vanligvis klare som glass, men noen tropiske arter kan ha fargede vinger. Hodet deres er utstyrt med store fasettøyne som gir dem skarpt syn, og en sterk bitemunn. Brystet er vinklet slik at bena kan formes til en "fangstkurv" som fanger byttet. I Norge finnes det 51 ulike arter.
Spise og bli spist…
Øyenstikkere er rovdyr som jakter andre insekter. De fanger byttet sitt i lufta, og bruker bena som en kurv for å fange små insekter mens de flyr. Selv om de er dyktige jegere, blir de selv jaktet på av fugler og andre rovinsekter, noe som gjør dem til en viktig del av næringskjeden.
Levested og adferd
Øyenstikkere holder til i våte områder, som dammer og elver, hvor de kan legge eggene sine, og larvene får utvikle seg. De er eksperter på flyging og er ofte å se langs vannkanten der de forsvarer sitt territorium. Mange arter kan sveve på stedet, fly bakover og gjøre akrobatiske bevegelser i lufta.
Utbredelse
Øyenstikkere finnes over hele verden, men de er spesielt vanlige i tropiske og subtropiske områder. De trenger fuktige steder nær vann for å trives.
Status Rødliste/Fremmedartliste
I Norge er seks øyenstikkerarter oppført på rødlisten fra 2021. To av disse er klassifisert som sårbare, mens fire regnes som nær truet. Dette skyldes at de er sårbare for endringer i deres leveområder, spesielt med tanke på klimaendringer.
Nytte for menneske
Øyenstikkere bidrar til å kontrollere insektpopulasjoner, noe som også kan være nyttig for oss. Deres unike utseende og flygeferdigheter gjør dem også populære blant fotografer og naturinteresserte.
Evolusjonshistorie
Øyenstikkere har en lang historie på jorden; de levde her allerede for over 300 millioner år siden, før dinosaurene dukket opp. I denne første perioden fantes det gigantiske øyenstikere med et vingespenn på over 70 cm, mer en de fleste av dagens fugler! Dette gjør dem til en av de eldste gruppene av insekter vi kjenner til i dag.
Spesielt med denne arten
Øyenstikkere skiller seg ut med sine enestående flygeferdigheter. De kan stå stille i luften, fly bakover og utføre avanserte manøvrer. Dette gjør dem til effektive jegere og fascinerende skapninger å observere.
Ottesen, Preben S.; Store norske leksikon (2005-2007); Skei, Jon Kristian: øyenstikkere i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 7. mai 2024 fra https://snl.no/%C3%B8yenstikkere
Artsdatabanken - Øyenstikkere, hentet 7. mai 2024 fra https://artsdatabanken.no/Pages/133473/oeyenstikkere
https://artsdatabanken.no/taxon/Odonata/107
Hovedbilde:
Art: blåbredlibelle, Libellula depressa
Foto: Runa S. Madsen, Oslo
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Første bilde:
Art: innsjøvannymfe, Enallagma cyathigerum
Foto: Halvard Hatlen, Eide
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bilde:
Art: blåbredlibelle, Libellula depressa
Foto: Odd Ketil Sæbø, Ski
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bilde:
Art: kongelibelle, Cordulegaster boltonii
Foto: Eva Weme, Halden
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Fjerde bilde:
Art: blåbredlibelle, Libellula depressa
Foto: Runa S. Madsen, Oslo
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Femte bilde:
Art: smaragdlibelle, Cordulia aenea
Foto: Rune Zakariassen, Lommedalen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Sjette bilde:
Art: tangelvelibelle, Onychogomphus forcipatus
Foto: Jørn Thollefsen, Mandal
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY