
Lærerside
Haukefamilien
Haukefamilien - Store Norske leksikon
Vi har ikke hatt tid og ressurser til å skrive om Haukefamilien, men du finner en fin artikkel i Store Norske leksikon i lenken over.
Store norske leksikon (2005-2007); Søraker, Jørgen Skavdal: haukefamilien i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 22. januar 2025 fra https://snl.no/haukefamilien
Arter

Beskrivelse
Spurvehauk er en rovfugl i haukefamilien (Accipitridae). Voksne hanner hargråblå overside og sterkt tverrstripet underside med rustrøde innslag, menshunnene er større, har lys overøyestripe og mindre rustrødt på undersiden.Hannene er 29-34 cm lange, har et vingespenn på 58-65 cm og veier mellom105-196 gram. Hunnene er 35-41 cm lange, med et vingespenn på 67-80 cm og veier185-350 gram, noe som gjør dem nesten dobbelt så tunge som hannene. De lange, tynnebeina og vinglete flukt skiller spurvehauken fra den større hønsehauken.
Spise og bli spist…
Spurvehauken lever hovedsakelig av småfugler, men hunner kan ta fugler opp tilstørrelsen av duer. Den jakter ved å overraske byttet i hurtige utfall. Blantartene som benytter seg av spurvehauk som bytte finner vi større rovfugler ogugler, samt pattedyr som rever og mårer. Spurvehaukens egenskaper som effektivjeger gjør den til en viktig del av økosystemet som kontrollerersmåfuglpopulasjoner.
Levested og adferd
Spurvehauk hekker i skogsområder over hele Norge, men er mindre vanlig iFinnmark. Den foretrekker skog med åpne områder hvor den kan jakte effektivt.Reirene bygges 10 meter over bakken i bartrær, ofte i nærheten av skogåpninger.Hekketiden er mellom april og juni, hvor hunnen legger 3-6 egg som ruges i 32-34 dager. Ungene forlater reiret etter 26-30 dager og mates av foreldrene ica. fire uker etterpå. Spurvehauk er kjent for å kunne hekke i byområder, ogmange overvintrer i Norge.
Betydning for andre arter
Spurvehauk spiller en viktig rolle i økosystemet som predator, særlig påsmåfugl. Dette bidrar til å kontrollere bestandene av småfugler, som kan hastor innvirkning på vegetasjon og insekter. Dens rolle som rovdyr gjør den tilen nøkkelart som bidrar til å opprettholde balansen i skogøkosystemene. Itillegg er spurvehauk et bytte for større rovdyr og rovfugler, som integrererden i næringskjeden.
Utbredelse
Spurvehauk er utbredt i store deler av Europa, Asia og Afrika. I Norge hekkerden i skogsområder over hele landet, men er spredt i Finnmark. Norskespurvehauker trekker sørover om vinteren til Nordsjølandene og Mellom-Europa.Den norske bestanden ble anslått til mellom 3000-6000 par i 2015, og arten ervurdert som livskraftig (LC) på den norske rødlista. Den er totalfredet i Norge.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Spurvehauk er vurdert som livskraftig (LC) på den norske rødlista for arter i2021. Det er ingen indikasjoner på bestandsnedgang i Norge, og arten har hatten bestandsøkning i Norden over de siste tiårene.
Nytte for menneske
Spurvehauk kan ha positiv innvirkning ved å holde bestandene av småfugler under kontroll, noe som kan redusere skader på avlinger og hager. Den er også en artav interesse for fuglekikkere og forskere, som studerer dens adferd og økologi. Spurvehaukens rolle som predator gjør den til en viktig indikatorart for miljøovervåking.
Evolusjonshistorie
Spurvehauk har utviklet seg med spesialiseringer for hurtig jakt og høypresisjon. Den har tilpasset seg ulike habitat fra skoger til byområder, ogdens jakt teknikker og morfologiske tilpasninger har gjort den til en effektiv rovfugl. Spurvehaukens evne til å jakte i tett vegetasjon og dens trekkatferdreflekterer en lang evolusjonshistorie med tilpasning til skiftende miljøforhold.
Spesielt med denne arten
Spurvehaukens evne til å jakte effektivt i urbane miljøer og dens tilpasning til å hekke i byer gjør den unik blant rovfugler. Denne tilpasningsevnen viserartens fleksibilitet og evne til å overleve i menneskeskapte landskap. I tillegg er dens effektive jakt strategi og morfologiske tilpasninger som lange bein og vinglete flukt karakteristiske trekk som skiller den fra andre rovfugler.
Stokke BG, Dale S, Jacobsen K-O, Lislevand T, Solvang R og Strøm H (24.11.2021). Fugler: Vurdering av spurvehauk Accipiter nisus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/26854. Nedlastet 14. juni 2024.
Søraker, Jørgen Skavdal; Gjershaug, Jan Ove: spurvehauk i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. juni 2024 fra https://snl.no/spurvehauk
Encyclopedia of Life; Hentet 14. juni 2024 fra https://eol.org/pages/45515822
Global Biodiversity Information Facility (GBIF); Hentet 14. juni 2024 fra https://www.gbif.org/species/2480637
Hovedbilde:
Art: spurvehauk, Accipiter nisus
Skaper: Sveinung Lunde
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: spurvehauk, Accipiter nisus
Skaper: Jens Magnussen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY