
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Alm er et stort tre som kan bli opptil 35 meter høyt i Norge og få en omkrets på 7-8 meter. Dette treet kan leve i mer enn 500 år. Bladene er grove på oversiden, har en dobbel sagtannet kant, er skeive ved grunnen, og kjennes veldig ru ut når du tar på dem.

Levested
Alm tåler skygge, men trives best der det er mye sol. Den liker varme steder og foretrekker fuktig jord. Alm vokser best i næringsrik, dyp jord med høy pH-verdi.
Utbredelse
I Norge finner du alm langs kysten fra Oslofjorden til Nordland. Den er også vanlig i store deler av Europa, fra Pyreneene til Uralfjellene og fra Middelhavet til Skandinavia, samt i Vest-Asia.
Spredning
Alm sprer pollen og frø ved hjelp av vinden. Blomstene produserer nektar som tiltrekker bier.
Blir spist av...
Bladene og barken blir spist av hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Tidligere ble almeblader brukt som ekstra fôr til husdyr som sauer og geiter. Smågnagere, fugler (som pilfink, dompap og kjernebiter), samt insekter som bladlus og larver av forskjellige sommerfugler og biller, spiser også av almen.
Betydning for andre arter
Alm gir både bosted og mat til mange arter. Barken har høy pH og er spesielt attraktiv for mange typer lav.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Alm er klassifisert som sterkt truet (EN) på den norske rødlista. Hovedårsaken til at den er truet er beiting og gnag fra hjortedyr, samt sykdommen almesyke, som skyldes soppartene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma novo-ulmi.
Nytte for mennesker
Historisk sett ble barken fra alm brukt til å lage brød i nødtider og som fôr til husdyr. Veden fra alm brukes til møbler, skaft og undervannsbygging fordi den er sterk og seig, men den tåler ikke så godt varierende fuktighet.
Spesielt med denne arten
Alm tåler bymiljøer bedre enn mange andre treslag og er mer motstandsdyktig mot luftforurensning.
Sunding, Per; Vik, Unni: alm i Store norske leksikon på snl.no. Henta 23. mai 2024 frå https://snl.no/alm.
Wych Elm - Encyclopedia of Life. Hentet 23. mai 2024.
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (). Karplanter: Vurdering av alm Ulmus glabra for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/23262. Nedlastet 23. mai 2024
Boktugg.se. «Insektsgnag i bark och ved». Hentet 5. januar 2023.
Gaarder, Geir Tom, Hellik Hofton, og John Bjarne Jordal. «Vedboende sopp på alm Ulmus glabra i Norge med vekt på rødlistearter og viktige regioner».
Thomas, Peter A., Duncan Stone, og Nicola La Porta. «Biological Flora of the British Isles: Ulmus Glabra». Journal of Ecology 106, nr. 4 (2018): 1724–66. https://doi.org/10.1111/1365-2745.12994.
Hovedbilde:
Art: alm, Ulmus glabra
Skaper: Ekaterina Romenskaya 2024
Kilde: Adobe Stock
Lisens: ©
Andre bildet:
Art: alm, Ulmus glabra
Foto: Rune Solvang, Ulefoss
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: alm, Ulmus glabra
Foto: Siv Moen, Hagan
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY