
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Bringebær er en toårig plante med lange røtter som sprer seg under bakken. Første året vokser det blader med fem småblad, og året etter kommer grener med hvite blomster og de velkjente fruktene. Bringebær er egentlig små steinfrukter som sitter tett sammen på en kjegleformet bunn, og de kan være røde eller gule.
Levested
Bringebær trives best på solrike steder med næringsrik jord. Du finner dem langs skogkanter, veier og jordbruksområder, der de utnytter lyset og plassen til å vokse.
Utbredelse
Bringebær vokser vilt i Europa og deler av Asia. I Norge er de vanlige fra sør og helt opp til Troms og Porsanger, både i skoger og på steinete steder.
Spredning
Planten har to smarte måter å spre seg på. Fruktene blir spist av dyr som sprer frøene gjennom avføring, mens røttene sender ut nye skudd litt unna moderplanten. Dette gjør at bringebær lett spres seg både til nye områder.
Blir spist av...
Bringebær er viktig for mange dyr. Blomstene gir nektar og pollen til humler, bier og veps, som sørger for pollinering. Bærene spises av fugler, smådyr som gnagere og større dyr som bjørn. Bladene og skuddene er også mat for elg, hare, hjort og bever.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Bringebær er klassifisert som livskraftig (LC) på Norsk rødliste for arter 2021.
Betydning for andre arter
Fruktene er næringsrike og inneholder vitaminer som C og A, samt viktige mineraler som kalsium og jern. Dette gjør bringebær til en viktig ressurs for mange dyr.
Nytte for mennesker
Bringebær har blitt dyrket siden middelalderen og er populære på grunn av sin smak og næringsverdi. De er rike på vitaminer som styrker immunforsvaret, og mineraler som hjelper kroppen med å ta opp jern. Dyrkede sorter som Vene, Asker og Veten er blant de mest kjente i Norge og brukes til syltetøy, saft og mye mer.
Store norske leksikon (2005-2007); Vik, Unni; Hovde, Kjell-Olav: bringebær i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. desember 2024 fra https://snl.no/bringeb%C3%A6r.
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av bringebær Rubus idaeus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/22165. Nedlastet 09.12.2024.
Westergaard KB, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av bringebær Rubus idaeus for Svalbard med kystsone. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/6302. Nedlastet 09.12.2024.
Artsdatabanken, taxon: https://artsdatabanken.no/taxon/Rubus%20idaeus/103427
Semb-Johannson, A., & Frislid, R. (1990). “Norges dyr” : Pattedyrene (Bd.1). Cappelen
Semb-Johannson, A., & Frislid, R. (1990). “Norges dyr” : Pattedyrene (Bd.3). Cappelen
Hovedbilde:
Foto: Rune Zakariassen, Lommedalen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY