
Lærerside
Dunhavreslekta
Arter

Beskrivelse
Enghavre er et flerårig gress som kan bli over en halv meter høyt. Det vokser i små tuer, og stråene er myke og uten torner. Fra mai til juli blomstrer planten med fine aks som danser i vinden.
Levested
Denne planten elsker sol og tørre steder. Den trenger jord som inneholder kalk, altså jord som er litt basisk. Det betyr at du ofte finner enghavre i enger der det er kalkstein i bakken. Den er også flink til å klare seg med lite næring, og det gjør at den trives der andre planter kanskje ville slitt.
Utbredelse
I Norge finner vi mest enghavre på Østlandet, men den vokser også nordover helt opp til Bodø. Utenfor Norge vokser den i store deler av Europa, i Nordvest-Afrika og i Vest-Asia.
Spredning og pollinering
Enghavre sprer seg med frø, og disse frøene kan både blåse med vinden og feste seg til dyr som går forbi. Da kan frøene havne på nye steder og vokse opp der. Når det gjelder pollinering, er det vinden som gjør jobben. Pollen fra en plante blåser av gårde og lander på en annen, slik at det kan bli nye frø.
Blir spist av...
Som andre gress er det sannsynlig at både insekter og beitende dyr spiser enghavre.
Status på Rødlista
Enghavre er vurdert som "nær truet" i Norge. Mange av de åpne og kalkrike engene der den trives, gror igjen. Før holdt bønder disse engene åpne med beiting og slått, men i dag dyrkes jorda på en mate som gjør at enghavre ikke trives.
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av enghavre Avenula pratensis for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/1474. Nedlastet 07.02.2025.
Pladias – Database of the Czech Flora and Vegetation. www.pladias.cz
Hentet 07.02.2025 fra www.pladias.cz.
Hovedbilde:
Art: enghavre, Avenula pratensis
Foto: Jan Sørensen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: enghavre, Avenula pratensis
Foto: Gunnar Engan
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: enghavre, Avenula pratensis
Foto: Ole Bjørn Braathen, Lier
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY