
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Gran er en art i granslekta innen furufamilien. Treet kan bli opptil 48 meter høyt og har en rett stamme. Barken er grå eller brunaktig. Nålene er 1-2,5 cm lange, mørkegrønne og spisse. Konglene, som er 10-15 cm lange.

Levested
Gran trives i mange forskjellige skogtyper og miljøer. Den er skyggetolerant og kan vokse med lite lys. Den foretrekker godt drenert jord, men kan vokse på ulike jordtyper. Gran tåler kalde vintre og moderat varme somre, og vokser i jord med varierende pH. Den trives best i næringsrik jord.
Utbredelse
Gran er utbredt fra Skandinavia, gjennom Russland øst til Ural, med flere isolerte områder i fjellstrøk i Mellom-Europa. I Norge er gran vanlig på Østlandet, i Trøndelag og nordover til Rana i Nordland. Det finnes også isolerte forekomster på Vestlandet, i Troms og Finnmark. Gran er plantet i skogbruket over hele landet.
Spredning
Gran sprer pollenet med vinden om våren. Frøene har vinger og spres for det meste med vinden. Gran kan formere seg ved at nye trær vokser fra greiner som når bakken.
Blir spist av...
Ekorn, hakkespetter og finker spiser frøene fra grankonglene.
Betydning for andre arter
Gamle og døde grantrær er viktige for biologisk mangfold, da de gir leveområder for en rekke lav-, mose-, sopp- og insektarter. Fugler som hakkespetter bruker grantrær til å lage reirhull, som senere benyttes av andre fuglearter og smådyr som mår.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Gran (Picea abies) er klassifisert som livskraftig (LC) på den norske rødlista.
Nytte for mennesker
Gran er Norges viktigste treslag økonomisk og brukes til en rekke formål som konstruksjonsvirke, panel, møbler, laftetømmer, ved og husflidsprodukter. Granveden er lett å bearbeide og har gode styrkeegenskaper.
Evolusjonshistorie
Gran har en fascinerende innvandringshistorie til Norge, med flere immigrasjonsbølger fra øst etter siste istid. Pollen- og makrofossilfunn tyder på at gran var til stede i Skandinavia allerede for 11 000 år siden, og det er funnet spor etter gran i fossilt DNA fra Andøya datert til for 14 300 år siden.
Spesielt med denne arten
Gran er kjent for å kunne utvikle såkalte "heksekoster", tette kuler av granbar som skyldes soppangrep. Gran har også vært brukt til mange tradisjonelle formål, som tilleggsfôr for dyr og pynt i forbindelse med gravferder.
Aune, Egil Ingvar; Larsen, Øyvind Stranna: gran i Store norske leksikon på snl.no. Henta 21. mai 2024. frå https://snl.no/gran
Ryvarden, Leif; Høiland, Klaus: rotkjuke i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 21. mai 2024. fra https://snl.no/rotkjuke
Artsdatabanken: Picea abies, taxon, hentet 21. mai 2024 fra https://artsdatabanken.no/taxon/Picea%20abies/103807
Solstad H og Elven R. Gran Picea abies (L.) H.Karst. www.artsdatabanken.no/Pages/285832. Lasta ned 21. mai 2024..
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av gran Picea abies for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/30651. Nedlastet 21. mai 2024.
Hovedbilde:
Art: gran, Picea abies
Av: Ymblanter
Hentet fra: Wikimedia Commons
Lisens: CC 4.0 BY
Andre bildet:
Art: gran, Picea abies
Foto: Eli Fremstad
Lisens: CC BY-SA 4.0
Tredje bildet:
Art: gran, Picea abies
Foto: Eli Fremstad
Lisens: CC BY 4.0