
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Hassel er en kjent plante i bjørkefamilien. Den vokser ofte som store busker, men kan også bli til trær med stammer som kan bli over en meter tykke og fem til seks meter høye. Bladene har små sagtenner en tydelig spiss og er hårete. Hassel har både hann- og hunnblomster på samme plante. Hannblomstene er lange og hengende, mens hunnblomstene er små røde arr som blir til hasselnøtter etter pollinering.

Levested
Hassel trives i løvskog med moldjord og finnes i steinete områder og på tørre bakker langs kysten. Den trenger mye sollys, men kan også vokse i halvskygge. Hassel foretrekker middels fuktige forhold, men kan vokse under ulike fuktighetsforhold. Den liker seg best i områder med milde vintre og varme somre. Jorda bør være nøytral til svakt sur og næringsrik.
Utbredelse
Hassel er vanlig i Norge opp til 500 meter over havet i kystområdene og kan finnes så langt nord som til polarsirkelen i Steigen. På Østlandet går den opp til Sør-Fron og Vestre Slidre. Den finnes også i resten av Europa og østover til Tyrkia og Kaukasus.
Spredning
Hassel sprer seg mest gjennom nøttene sine, som ofte blir spist og fraktet rundt av dyr. Pollenet fra hannblomstene spres med vinden.
Blir spist av...
Insekter og larver som brunbladvikler, eplesnutebille og bladlus lever på hasselbladene. Ekorn, rådyr og andre hjortedyr spiser hasselnøttene og unge skudd. Mus og andre smågnagere spiser nøttene og bidrar til å spre frøene. Fugler som nøtteskrike og spettmeis spiser også nøttene og insektene som lever på hassel. Døde trær og nøtter brytes ned av sopper, bakterier og andre mikroorganismer.
Betydning for andre arter
Hassel gir mat og bosted til mange arter. Insekter spiser bladene og raklene, mens pattedyr og fugler får næring fra nøttene. Treet gir også ly og reirplasser for fugler.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Hassel er vurdert som livskraftig på Norsk rødliste for arter 2021. Populasjonen er stabil, og arten er ikke truet.
Nytte for mennesker
Hasselnøtter har vært en viktig matkilde i lang tid. Veden er sterk og fleksibel, men på grunn av små dimensjoner er bruksområdene begrenset. Yngre stammer har vært brukt til tønnebånd og fletting av kurver.
Spesielt med denne arten
Hassel er kjent for å produsere nøtter som er rike på fett og proteiner, noe som gjør dem verdifulle for både dyr og mennesker.
Sunding, Per; Foslie, Michael; Grindeland, John Magne: hassel i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 28. mai 2024 fra https://snl.no/hassel
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av hassel Corylus avellana for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/9540. Nedlastet 28. mai 2024
Encyclopedia of Life. "Corylus avellana." Hentet 28. mai 2024 fra https://eol.org/pages/1147599
Hovedbilde:
Art: Hassel, Corylus avellana
Skaper: Hein Nouwens
Kilde: Adobe Stock
Lisens: ©
Andre bildet:
Foto: Christina Hustvedt Myklebust
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Foto: Snorre Henriksen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY