
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Hundekjeks e mellom 50 og 150 cm høy og har blader som ser ut som små, grønne fjær, nesten som bladene på en gulrot. Det første året fokuserer planten på å utvikle blader og en dyp rot, før den strekker seg opp til sin fulle høyde når den blomstrer etter tre år.
Levested
Hundekjeks liker steder med god jord og mye næring. Du kan finne den langs veikanter, i enger og på åpne skogsområder. Den ser ut til å trives hvor som helst det er plass til å vokse og nok lys til at den kan strekke seg høyt.
Utbredelse
Hundekjeks er en av Norges mest kjente planter i skjermplantefamilien. Den finnes fra sør til nord og klatrer oppover fjellsidene til over 1000 meter over havet noen steder.
Spredning
Denne planten er en mester i å spre seg. Når den blir tre år springer den ut i vakre skjermer av små, hvite blomster. Hver plante produserer tusenvis av frø, opptil 10 000. Frøene kan blåse av gårde og finne nye hjem, mens roten danner små avleggere som får egne stengler. Det gjør at hundekjeks sakte, men sikkert, kan ta over store områder.
Blir spist av...
For mange insekter tiltrekkes hundekjeksen. Biller, fluer, sommerfugler og bladveps er blant artene som finner næring i bladene, frøene og nektaren fra blomstene. Når disse insektene samler nektar, sprer de også pollen fra blomst til blomst og hjelper planten med å lage nye frø.
Nytte for mennesker
Historisk ble hundekjeks brukt som medisin for fordøyelsesproblemer og til å lage et middel so gjorde at man lett måtte tisse. Blomstene kan kokes og gi ull en fin gulfarge. Selv om planten er litt giftig, har den hatt en plass i tradisjonell bruk gjennom tidene.
Spesielt med denne arten
Hundekjeks kan forveksles med noen av Norges giftigste planter, som selsnepe og giftkjeks! Det gjør det viktig å vite hvordan man kan skille dem fra hverandre, særlig for de som liker å utforske planter i naturen. Ikke spis eller smak på noe du ikke vet hva er!
Store norske leksikon (2005-2007): hundekjeks i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 11. april 2024 fra https://snl.no/hundekjeks
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av hundekjeks Anthriscus sylvestris for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/3893. Nedlastet 10.12.2024.
Westergaard KB, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av hundekjeks Anthriscus sylvestris for Svalbard med kystsone. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/3170. Nedlastet 10.12.2024.
Artsdatabanken, taxon: https://artsdatabanken.no/taxon/Anthriscus%20sylvestris/100272
https://www.globalbioticinteractions.org/
Hovedbilde:
Art: hundekjeks, Anthriscus sylvestris
Foto: Jan Alsvik
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: hundekjeks, Anthriscus sylvestris
Foto: Rune Zakariassen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: hundekjeks, Anthriscus sylvestris
Foto: Jan Alsvik
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY