
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Lind er et varmekjært treslag i Norge og kan bli svært gammelt, muligens opptil 1000 år eller mer. Lindetrær kan vokse til en høyde på opptil 20 meter og har skjeve, hjerteformede blader. Den blomstrer midt på sommeren med sterkt duftende, gulhvite blomster som produserer rikelig med nektar.

Levested
Lind finnes ofte i kyst- og fjordstrøk, bratte lier og rasmarker. Den foretrekker mye sollys og moderat fuktige forhold og at jorda inneholder en del kalk. For vellykket frøproduksjon krever den høye sommertemperaturer og vokser særlig i sørlige deler av Østlandet.
Utbredelse
Lind er utbredt i sørlige deler av Østlandet og langs kysten til Møre og Romsdal, med noen få forekomster lenger nord, som i Ørland og Brønnøy. Den finnes også i tempererte deler av Europa og i Vest-Sibir.
Spredning
I motsetning til mange andre skogtrær, er lind insektpollinert. Fruktene er små nøtter som spres med vinden ved hjelp av et høyblad som fungerer som en vinge.
Blir spist av...
Lind er vert for flere insekter, inkludert bier og fluer som besøker blomstene for nektar. Billen Agrilus auricollis og bladlusarten Alnetoidia alneti lever på lind. Hjortedyr beiter på unge skudd og blader, mens fugler som spettmeis spiser insekter som lever på lind. Troster spiser frø og bær fra lindetrær.

Betydning for andre arter
Lind gir både mat og leveområde til mange arter. Bladene og blomstene gir næring til insekter, mens treet gir ly og hekkeplasser for fugler.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Lind er vurdert som nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter 2021. Arten trues av hugst og nedbygging av arealer. Arten har også problemer med å spre seg med frø i Norge, noe som gjør den spesielt utsatt for annen påvirkning.
Nytte for mennesker
Lindebast har tradisjonelt blitt brukt til tauverk, matter og andre produkter. Veden, som er lett å bearbeide, har blitt brukt til treskjæring og dreiing. Lindete, laget av blomstene, har vært tilskrevet beroligende og avslappende effekter.
Sist oppdatert: 6. november 2024
- Artsdatabanken. "Tilia cordata - Rødlista 2021." Hentet fra https://artsdatabanken.no/ 28. mai 2024.
- Encyclopedia of Life. "Tilia cordata." Hentet fra https://eol.org/ 28. mai 2024.
- Handlingsplan for kalklindeskog. Hentet fra https://www.miljodirektoratet.no/ 28. mai 2024.
- Store norske leksikon. "Lind." Hentet fra https://snl.no/ 28. mai 2024.
- Bilde 1 i bildekarusell: © Ekaterina Romenskaya 2021
- Bilde 2 i bildekarusell: © Hein Nouwens