
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Løvetann er en plante mange kjenner. Den har gule blomster som står alene på toppen av en hul stilk. Hele planten inneholder en hvit melkesaft som smaker bittert. Bladene er formet som skarpe rovdyrtenner, noe som har gitt planten navnet sitt.
Levested
Løvetann trives på mange ulike steder, men elsker spesielt jord som er rik på næring. Du kan finne den på dyrket mark, enger, i hager, langs veier og til og med på søppelplasser. Den dukker ofte opp i områder der mennesker har rotet rundt i jorden. Løvetann kan også vokse i skogen, i utmark og i høyfjellet.
Utbredelse
Løvetannen vokser nesten overalt i verden, men den er spesielt vanlig på den nordlige halvkule. I Skandinavia finnes det mange forskjellige typer løvetann, noe som gjør regionen ekstra viktig for denne planteslekten.
Spredning
Løvetannens frø har små fallskjermer som gjør at vinden kan ta dem med på lange reiser. Dette hjelper planten med å spre seg raskt og er grunnen til at den dukker opp på så mange steder.
Blir spist av...
Løvetannen er en viktig mat for mange dyr. Insekter som løpebiller, bladbiller og små trips spiser bladene og frøene. Fluer, som droneflue og blomsterfluer, elsker nektaren og hjelper samtidig med å pollinere blomsten. Bier og humler, som honningbien og åkerhumla, besøker blomstene for å hente pollen og nektar, og bidrar til å spre pollen mellom plantene.
Ikke bare insekter liker løvetann. Fugler som spurver og finker spiser frøene, og sommerfugler suger nektar fra blomstene. Selv små dyr som ekorn kan ta en bit av løvetannen når de trenger ekstra mat.
Status Rødliste/Fremmedartliste
De vanlige løvetannartene er ikke vurdert for rødlisten i Norge, mye fordi det er vanskelig å klassifisere dem.
Nytte for mennesker
Visste du at løvetann kan spises? De unge bladene passer i salater, og blomstene har blitt brukt til å lage vin. Røttene ble tidligere brukt som erstatning for kaffe. Selv om mange ser på løvetann som et ugress, er den også nyttig som mat for husdyr.
Sunding, Per; Fykse, Haldor; Store norske leksikon (2005-2007); Hovde, Kjell-Olav: løvetann i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. desember 2024 fra https://snl.no/l%C3%B8vetann
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av ugrasløvetenner Taraxacum officinale agg. for Svalbard. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/15074. Nedlastet 10.12.2024.
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av ugrasløvetenner Taraxacum officinale agg. for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/15072. Nedlastet 20.12.2024.
https://www.globalbioticinteractions.org/ GOBI
https://doi.org/10.1614/WS-07-021
Hovedbilde:
Art: ugrasløvetenner, Taraxacum officinale agg.
Foto: Jan Sørensen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: ugrasløvetenner, Taraxacum officinale agg.
Foto: Bård Haugsrud
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY-SA
Tredje bildet:
Art: ugrasløvetenner, Taraxacum officinale agg.
Foto: Magne Flåten
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY-SA