
Lærerside
Passer
Arter

Beskrivelse
Til tross for navnet, er pilfinken en spurvefugl som lett kan forveksles med gråspurvhannen. Den er imidlertid litt mindre i størrelsen (14- 15 cm lang), og kan gjenkjennes med at den har en brun hette, svart strupe og svarte kinnflekker. Nebbet er spisst og skarpt. Det er ingen forskjell på kjønnene fargemessig.
Spise og bli spist...
Pilfinken spiser frø fra ville vekster og korn som for eksempel havre, rug og hvete. På sommerstid kan de også spise insekt. Ungene fôres hovedsakelig med insekt.
Levested og adferd
Pilfinken er en mindre tam fugl enn gråspurven, men vi ser også at de kommer tettere innpå mennesker enn før. Dette er en fugl som trives godt i byer og jordbruksområder, men i hekkeperioden foretrekker den våtmark. Til tross for det latinske navnet: montanus, finnes de hovedsakelig i lavlandet.
Som regel er pilfinken en stamfugl, men vekselsvis trekker den sørover på høsten. Pilfinken er en sosial parfugl som finner seg en make allerede på høsten. De kan flokke sammen med andre fuglearter som gråspurv på vinteren, men på våren holder de seg for seg selv.
Pilfinken bygger reir i hulrom og kan også bruke gamle svalereder. De legger 4- 7 egg og har 2- 3 kull i året. Begge foreldrene ruger eggene.
Utbredelse
Pilfinken er mest vanlig i Sør-Norge, men begynner å bli mer vanlig nordover og har vært observert helt opp til Varanger. Noen steder på Østlandet har pilfinken blitt mer vanlig enn gråspurven.
Status Rødliste
Den regnes som livskraftig i Norge og bestanden er økende. I Europa derimot har det vært en svak nedgang på langsikt. Det beregnes å være 120 000- 140 000 hekkende individer i Norge.
Evolusjonshistorie
Pilfinken er nært beslektet med gråspurven og de kan ha avkom sammen. I blant så finner man flokker av fugler som er en blanding/ hybrid mellom disse to artene. Det finnes også flere underarter av pilfinken, for eksempel en underart som er mørkere i fjærdrakten og holder til i fuktigere områder.
Schandy, Tom (2007): pilfink i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. august 2023 fra https://snl.no/pilfink.
Stokke BG, Dale S, Jacobsen K-O, Lislevand T, Solvang R og Strøm H (2021). Fugler: Vurdering av pilfink Passer montanus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. Hentet 10. august fra https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/28356.
Pilfink. (2023). Wikipedia. [Hentet 10. august 2023 fra https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Pilfink&oldid=23641854.
Gejl, L. (2015). Fugler ved hus og hytte: Danmark. Cappelen Damm AS. p 30.
Rasmussen, P. og Schandy, T. (2017). Norske Fugler: Vestfossen, Norge. Tom & Tom AS. p 319.
Hovedbilde:
Art: Pilfink, Passer montanus
Skaper: anitapol
Kilde: Adobe Stock
Lisens: ©
Andre bildet:
Art: Pilfink, Passer montanus
Skaper: John Gould
Kilde: Adobe Stock
Lisens: ©
Tredje bildet:
Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY