
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Prestekrage, også kjent som Leucanthemum vulgare, er en flerårig urt som oftest har en ugrenet stilk som når en høyde på 20–70 centimeter. Den har spredte, smale, tannete blader og produserer 1-3 store blomsterkurver per plante. Blomstene består av hvite tungekroner langs kantene og gule skivekroner i midten. Selv om den tidligere var kjent som Chrysanthemum leucanthemum, plasseres den nå i kurvplantefamilien.
Levested
Tidligere utbredt i slåtteenger, er prestekrage nå oftest å finne i veikanter og på andre tørre, åpne steder der vegetasjonen holdes nede. Den kan vokse i både kalkrik og kalkfattig jord og tilpasser seg godt i utbygde områder med åpen vegetasjon.
Utbredelse
I Norge finnes prestekrage over det meste av landet opp til Troms, men den er sjelden i Finnmark. Den er viltvoksende i store deler av Europa og vestlige Asia, og har med menneskets hjelp spredt seg til Nord-Amerika.
Spredning
Prestekrage sprer seg hovedsakelig med frø, og hver plante produserer i gjennomsnitt 2000 frø. Frøene blir klebrige i fuktig vær og kan feste seg til dyr og mennesker som passerer.
Blir spist av...
Blomstene, som har en tiltrekkende honningduft, besøkes av mange ulike insekter som fluer, biller, humler og bier. Disse insektene er tiltrukket av plantesaften og bidrar til pollinering ved å frakte pollen fra plante til plante.
Betydning for andre arter
Fra blomstene får insekter tilgang på pollen og nektar. Prestekrage bidrar også til habitatet ved at røttene skaper bedre levevilkår for bakterier, sopp og mark, mens blader og blomster kan spises av ulike planteetere.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Til tross for en tilbakegang i tradisjonelle voksesteder som slåtteenger, er prestekragen fortsatt ikke vurdert som en truet art. Den er klassifisert som livskraftig (LC) på Norsk rødliste for arter 2021, reflekterende dens fortsatte vanlighet og tilpasningsdyktighet i det norske landskapet.
Nytte for mennesker
Prestekrage har lenge vært brukt i buketter og kranser. En populær spådomslek blant barn involverer å plukke av randkronene mens man sier "elsker, elsker ikke", hvor det siste kronbladet avgjør utfallet.
Store norske leksikon (2005-2007): prestekrage i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 29. oktober 2024 fra https://snl.no/prestekrage
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av prestekrage Leucanthemum vulgare for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/21654. Nedlastet 29.10.2024
Hovedbilde:
Art: Prestekrage, Leucanthemum vulgare
Foto: Ingeborg Ertesvåg Hasund, Hareid
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Det andre bildet:
Art: Prestekrage, Leucanthemum vulgare
Foto: PIF Lørenskog kommune, Lørenskog
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Det tredje bildet:
Art: Prestekrage, Leucanthemum vulgare
Foto: Jørn Olav Løkken, Ås
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY