
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Grønnsisiken er en grønngul fugl i finkefamilien. Den er omtrent 12 cm og på størrelse med blåmeisen. Grønnsisik kan forveksles med grønnfink, men den er mer spraglete i fargen og har et mindre og spissere nebb. Grønnsisiken har gule kinn og bryst og gule bånd på vingene og stjerten. Hannen har en svart hette og strupeflekk, som skiller den fra hunnen. Hunner og ungfugler har mattere farger enn hanner og kan beskrives som grågrønne.
Spise og bli spist
Grønnsisiken har et svakt, men spisst nebb. Dette gjør at den er i stand til å lirke ut små frø fra planter. Den spiser blant annet tistelfrø og frø fra bjørk og gran. Det hender også at den spiser insekt på sommerstid.
Levested og adferd
Den trives i barskog og blandingsskog med innslag av gran, furu, bjørk, og gråor. Grønnsisiker lever i flokk, i blant sammen med gråsisiker. De er energiske i bevegelsene og kan også bli nokså aggressive og jage andre fugler bort fra fuglebrett. Grønnsisiken overvintrer iblant i sørlige og vestlige deler av Norge, men ofte tilbringer den heller vinteren i Sør-Europa. Andelen fugler som trekker sørover på vinteren kommer an på frømengden i skogen de bor i.
Grønnsisiker bygger reirene sine høyt oppe i grangreiner og legger 4- 5 egg. De kan ha to hekkeperioder i løpet av en sesong.
Utbredelse og status
Grønnsisiken finnes i hele Norge. De siste årene har den blitt mer vanlig i nordlige deler av landet og kun i Finnmark er den fremdeles fåtallig.
Grønsisiken regnes som livskraftig, men bestanden i Norge har også gått ned de siste årene. Det anslås å være 150 000 – 500 000 hekkende par i landet. I Sverige er bestanden stabil, mens den har økt i Danmark.
Spesielt med denne arten
Grønnsisiken er en energisk, småkrigersk fugl med akrobatiske bevegelser. Ordspråket «sprø som en sisik» refererte til en person som hadde gått på en snurr.
Siden det var sjelden å se sisikreir trodde man de var usynlige og det var mye overtro knyttet til eggenes magiske krefter som skulle ha overnaturlige evner som blant annet kunne kurere sykdom.
Store norske leksikon (2007); Schandy, Tom: grønnsisik i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. august 2023 fra https://snl.no/gr%C3%B8nnsisik
Stokke BG, Dale S, Jacobsen K-O, Lislevand T, Solvang R og Strøm H (24.11.2021). Fugler: Vurdering av grønnsisik Spinus spinus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. Hentet 8. august 2023 fra https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/27929
Grønnsisik. (2021). Wikipedia. Hentet 8. august 2023 fra https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Gr%C3%B8nnsisik&oldid=21653981
Gejl, L. (2015). Fugler ved hus og hytte: Danmark. Cappelen Damm AS. pp 24 & 159.
Rasmussen, P. og Schandy, T. (2017). Norske Fugler: Vestfossen, Norge. Tom & Tom AS. p 327.
Store norske leksikon (2007); Schandy, Tom: grønnfink i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. august 2023 fra https://snl.no/gr%C3%B8nnfink
Hovedbilde:
Art: grønnsisik, Spinus spinus
Foto: Kjartan Pedersen, Fusa
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: grønnsisik, Spinus spinus
Foto: Maren Kongelstad, Bekkestua
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: grønnsisik, Spinus spinus
Foto: Jan Alsvik, Hafrsfjord
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY