Lærerside

Beskrivelse

Steinkrypere er raske skolopendere med 15 beinpar, velutviklede punktøyne og leddelte antenner og haletråder. Den største og vanligste, norske arten kan bli over 30 mm lang. Sammenlignet med jordkryperne er disse skolopenderne kortere og kraftigere.

Skolopendere er mangefotinger slik som tusenbein, de har et ytreskjelett slik som andre leddyr, men mangler vokslaget som beskytter dem mot uttørking. Skolopendere er flattrykte med ett par bein per kroppsledd.

Spise og bli spist

Steinkryperne er raske rovdyr med kraftige giftklør som jakter på smådyr som insekter, snegler og mark på bakken. De er hovedsakelig nattaktive. Fugl, amfibier, insektetere og rovinsekter kan spise steinkrypere.

Levested og adferd

De finnes i omtrent alle landmiljøer der de finner egnede byttedyr og kan ofte komme inn i hus. Giftklørne brukes både til angrep og forsvar. Skolopendre formerer seg ved at hannen avleverer eller etterlater en spermpakke til hunnen, og de ungeskolopenderene klekkes som små kopier av de voksne fra egg.

Utbredelse

I Norge finnes det 10 beskrevne ulike arter steinkrypere, men det ellers i verden er registrert bortimot 1500 arter.

Status Rødlister/Fremmedartslisten

De fleste artene er vurdert som livskraftige, mens arten slanksteinkryper er vurdert som nært truet. Skolopendere lever på bakken og artene sprer seg langsomt, når leveområder forandres i form av endret skogsdrift eller nedbygging får de vanskeligheter. Eksotiske skolopendere kan komme til Norge gjennom potteplante- og frukt import, nye arter som tåler overvintring vil kunne fortrenge de naturlige artene på sikt.

Betydning for andre arter

Skolopendere er rovdyr som er med å regulere andre bestander i næringskjeden og er viktig næring for fugler, amfibier og insektetere.

Evolusjonshistorie

Fossile funn viser at skolopenderens utviklingshistorie strekker seg 420 millioner år tilbake i tiden.

Til nytte for mennesker

Gift fra skolopendere er brukt i medisinsk forskning, man har også brukt skolopendere som modell for roboter som kan bevege seg inne i smale og snirklete ganger. Slike maskiner brukes både i redningsaksjoner og i mikroformat til operasjoner og filming inne i blodårer. Skolopendere er rovdyr som gjør nytte som skadedyrbekjempere i jordbrukslandskapet.

Kilder

Andersson, G., Meidell, B. A., Scheller, U., Winqvist, J.-Å., Osterkamp Madsen, M., Djursvoll, P., Budd, G. & Gärdenfors, U. 2005. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Mångfotingar. Myriapoda. ArtDatabanken, SLU, Uppsala.

Sømme, Lauritz S.: steinkrypere i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 21. oktober 2024 fra https://snl.no/steinkrypere

https://www.artsdatabanken.no/ScientificName/Lithobiomorpha/65

Olsen KM og Djursvoll P (24.11.2021). Mangefotinger: Vurdering av storsteinkryper Lithobius forficatus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/22104. Nedlastet 21.10.2024

Foto: Adrian Baesu, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

No items found.

Arter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.