
Lærerside
Arter

Beskrivelse
Åkertistelen er en flerårig plante som kan bli mellom 40 og 120 cm høy. Stengelen har ingen torner, og blomsterfargen varierer mellom kjønnene – hannplantene har røde blomster, mens hunnplantene har fiolette blomster.
Levested
Denne planten liker å vokse i forskjellige typer jord, men unngår veldig tørr sandjord og sure myrområder. Du kan finne den på alt fra dyrket jord og beitemarker til hager og åkre. Den er særlig vanlig i Norge, men sjeldnere på Vestlandet og i Nord-Norge.
Utbredelse
Åkertistel finnes over store deler av verden, særlig i Norge, hvor den sprer seg stadig lengre nordover. Selv om den ikke er like vanlig på Vestlandet og i nord, er den en robust art som har tilpasset seg forskjellige forhold.
Spredning
Denne planten er en mester i å spre seg. Ikke bare gjennom frø, men også via et stort nettverk av røtter som kryper under bakken og kan ta over store områder.
Spise og bli spist
Flere insekter elsker å bruke åkertistelen som mat eller bosted. Minerfluen Phytomyza spinaciae legger egg på bladene, og larvene spiser seg gjennom bladene som små gruvearbeidere. Sommerfugler som keiserkåpen og dagpåfugløye legger også egg på plantens blader, som larvene spiser. I tillegg er planten vert for en rustsopp som angriper bladene og stilken. Mange insekter, som bier, veps, fluer og edderkopper, finner næring eller bosted i denne planten.
Betydning for andre arter
Åkertistelen er en viktig del av økosystemet. Den gir mat til mange insekter, spesielt pollinerende arter som bier og sommerfugler, som samler nektar fra blomstene. I tillegg er den vert for en rekke insekter som spiser på den eller parasitterer den.
Status Rødliste/Fremmedartliste
I Norge er åkertistel klassifisert som "livskraftig" (LC) på rødlista. Selv om den regnes som en fremmedart, har den vært i landet siden jordbruket kom hit før 1800, og den har nå en stabil bestand. Den er ikke en trussel som krever spesiell bekjempelse.
Nytte for mennesker
For bønder er åkertistelen ofte et uønsket ugress. Den er vanskelig å bli kvitt på grunn av de dype røttene, og selv kjemisk bekjempelse kan ta flere år å få til.
Global Biotic Interactions tilgjengelig per 18.09.2024, hentet fra https://www.globalbioticinteractions.org/
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av åkertistel Cirsium arvense for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/20171. Nedlastet 18.09.2024.
Store norske leksikon (2005-2007): åkertistel i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 18.09.2024 fra https://snl.no/%C3%A5kertistel
Hovedbilde:
Art: åkertistel, Cirsium arvense
Foto: Jan Alsvik
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: åkertistel, Cirsium arvense
Foto: Håvar Hveding
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: åkertistel, Cirsium arvense
Foto: Perry Gunnar Larsen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY