
Lærerside
Arter

Aksveronika er en plante med blå blomster som sitter tett sammen i en lang, smal blomsterklase. Den kan bli fra 5 til 40 cm høy, og danner ofte små grupper av planter. Etter blomstringen dannes en rund frøkapsel som inneholder frø klare til å spre seg ut i verden.
Levested
Aksveronika er en som trives der solen skinner og jorda er tørr. Du finner den på åpne, tørre enger og fjellknauser med lite jord, og den tåler godt tørke. Den foretrekker steder der bakken inneholder kalk og hvor den slipper å konkurrere med høye planter om sollyset.
Utbredelse
I Norge er aksveronika ganske sjelden. Den finnes først og fremst i sørøst, fra Bamble og Fredrikstad i sør til Oslo og Ringerike i nord. Den norske bestanden er en liten del av en mye større utbredelse som strekker seg gjennom Europa og Vest-Asia, helt til Vest-Sibir.
Spredning og pollinering
Bier og humler besøker blomstene for å samle nektar og samtidig hjelper til med pollineringen. Frøene spres med vind, regn og maur.
Blir spist av...
Mange dyr og insekter forsyner seg av planten. Bier og humler suger nektar og samler pollen, mens larvene til sommerfuglen prikkrutevinge spiser bladene. Denne sommerfuglen er kritisk truet i Norge, og aksveronika er en av to vertsplanter som larver er avhengige av. Kaniner, sauer, storfe og hjortedyr beiter også på planten. Kaniner er spesielt glade i blomsterstandene og biter ofte av stilkene uten å spise dem helt. Smågnagere som markmus kan spise frøene.
Betydning for andre arter
Aksveronika er ikke bare en plante som pynter opp i naturen, den er også viktig for andre arter. Sommerfuglen prikkrutevinge er helt avhengig av denne planten for å overleve. Hvis aksveronika forsvinner, kan det bety store problemer for denne truede sommerfuglen. Samtidig må aksveronika selv kjempe mot andre planter, som ugrasløvetann, vinterkarse og busker som syrin, som kan ta over voksestedene dens.
Status Rødliste/Fremmedartliste
Aksveronika er vurdert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter. Det betyr at den er i fare for å forsvinne fra norsk natur. Forskere tror den vil fortsette å forsvinne i årene framover, særlig fordi områdene den vokser på gror igjen eller bygges ned.
Nytte for mennesker
Aksveronika er ikke bare en villplante – den har også vært brukt som prydplante i hager. Noen steder har den spred seg ut i naturen etter å ha blitt plantet i hager.
Evolusjonshistorie
Aksveronika har en spennende bakgrunn. Den har trolig oppstått ved at to forskjellige plantearter krysset seg for mange tusen år siden.
Spesielt med denne arten
Aksveronika er en overlever! Den kan vokse på steder der nesten ingen andre planter klarer seg – tørre, steinete områder med lite jord.
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av aksveronika Veronica spicata for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/6807. Nedlastet 07.02.2025.
Grindeland, John Magne: aksveronika i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 07.02.2025 fra https://snl.no/aksveronika
Wilson, G. B., Houston, L., Whittington, W. J., & Humphries, R. N. (2001). Veronica spicata L. ssp. spicata and ssp. hybrida (L.) Gaudin (Pseudolysimachium spicatum (L.) Opiz).
Elven H, Berggren K og Aarvik L (24.11.2021). Sommerfugler: Vurdering av prikkrutevinge Melitaea cinxia for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/9339. Nedlastet 07.02.2025.
Hovedbilde:
Art: aksveronika, Veronica spicata
Foto: Rune Zakariassen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bildet:
Art: aksveronika, Veronica spicata
Foto: Ole Bjørn Braathen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bildet:
Art: aksveronika, Veronica spicata
Foto: Rune Zakariassen
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY