Lærerside
Befolkning
Beregne befolkningsutvikling
Oppgave 1
For å vurder om det trengs å bygges nye boliger i et område bør man forsøke å finne ut om av om befolkningen i kommunen eller regionen vil øke, forbli den samme eller synke de neste årene.
Under finner du en graf som viser befolkningsutviklingen i Oslo siden 1800
a) Beskriv hvordan befolkningsutviklingen i Oslo har vært siden 1800. Se på ulike tiår.
b) Bruk grafen til å spekulere litt om befolkningsutviklingen de neste 10 årene. Vil befolkningen stige, synke eller forbli lik?

Oppgave 2
En vanlig brukt metode for å forsøke å forutsi hvordan befolkningsveksten vil være de neste årene er å lage en lineær funksjon ( en rett linje) som passer best mulig med hvordan befolkningsutviklingen har vært tidligere. Denne funksjonen er en modell vi kan bruke til å forutsi fremtidig befolkningsvekst. Under ser du en slik funksjon som forsøker å vise hvordan befolkningsutviklingen har vært siden 1970.
a) Finn et omtrentlig stigningstall til denne funksjonen.
b) Hva forteller dette stigningstallet oss?
c) Lag en funksjonsfomel ut fra grafen. (Tips! La 1970 være år 0)
d) Bruk formelen din til å beregne hvor mange mennesker det vil være i Oslo i 2030, 2040 og 2050.

Oppgave 3
En innvending mot modellen (funksjonen) ovenfor er at den tar hensyn til befolkningsutviklingen helt tilbake til 1970 tallet når den forsøker å forutsi befolkningen de neste tiårene. Det er for eksempel kanskje litt rart å anta at hvor mang som flyttet til byen på 1970 tallet skal påvirke dagens befolkningsvekst. Under finner du en model hvor man har tilpasset funksjonen befolkningsvekseten fra 2000 til 2023.
a) Beregn stigningstallet for denne fuksjonen og lag funksjonsuttrykk.
b) Bruk funksjonsutrykkene til å beregne hvor mange mennesker det vil være i Oslo i 2030, 2040 og 2050. Hva sier modellene om hva befolkningsutviklingen i byen vil være?
c)) Hvilken av modellene tror du er best til å forutsi befolkningsutviklingen. Hvorfor? Har du forslag til andre modeller laget med utgangspunkt i andre tidspunkt, for eksempel 2010-2020?

Oppgave 4
I 1990 var det også mange som lurte på hvordan befolkningen i Oslo kom til å utvikle seg. Ville det for eksempel bli så mange nye mennesker i Oslo at det måtte bygges mange nye boliger de neste tiårene. Tenk deg nå at noen satte seg ned og laget en modell for befolkningsutviklingen ut fra befolkningsutviklne fra 1960 til 1990. Resultatet finner du i diagrammet under.
a) Beregn stigningstallet for denne fuksjonen og lag funksjonsuttrykk.
b) Bruk funksjonsutrykkene til å beregne hvor mange mennesker modellen forutsa at det vil være i Oslo i 2000, 2010 og 2020.
c) Vurder hvor god du synes denne modellen var til å forutsi befolkningsutviklingen?

Oppgave 5
Om befolkningen øker eller minker i en kommune påvirkes av veldig mange ting det ikke alltid er så lett å forutse. Derfor er det ikke alltid så enkelt å bruke tidligere befolkningsutvikling til å forutsi fremtidig utvikling. Forskere som arbeider med å forutsi befolkningsutviklingen forsøker derfor å finne ut årsakene til at befolkningen stiger eller synker i en kommune.
Bruk det du kan fra før og forsøk å finne noen årsaker du tror er viktige for å forklare hvorfor antallet innbygere i en kommune stiger eller synker.

Gjennom arbeidet med disse oppgavene får elevene en forståelse av sammenhengen mellom antallet beboere, boligenes form og kravene til arealer. I oppgavene Er det behov for utbygging? skal elevene bruke kunnskaper fra fag som naturfag og samfunnsfag og argumenter for hvordan området bør bebygges. I Beregne boligbehov skal de deretter bruke matematikk som et redskapsfag for å se arealmessige konsekvenser av valgene de tar med hensyn til utforming og plassering av bygg.
Relevante kompetansemål i matematikk
8. trinn
- lage og forklare rekneuttrykk med tal, variablar og konstantar knytte til praktiske situasjonar
- utforske, forklare og samanlikne funksjonar knytte til praktiske situasjonar
9.trinn
- utforske og argumentere for korleis det å endre føresetnader i geometriske problemstillingar påverkar løysing
- trinn
- bruke funksjonar i modellering og argumentere for framgangsmåtar og resultat

Trykk på et kapittel til venstre