Lærerside
Nye Bjerke
Gamle og nye Bjerke
Dere får nå mulighet til å lage en plan for og kanskje påvirke hvordan et område ved Bjerke travbane skal bli i fremtiden. Når dere lager denne planen skal dere bruke kunnskapene dere har om samfunnet og naturen i området, og egne meninger om hvordan området bør bli. Før dere setter i gang kan det være lurt å vite litt om geografien og historien i området og hva som planlegges her.
Området dere skal lage en plan for er markert med en blå stiplet linje i bildet over. Travbanen på Bjerke ser dere nord-vest i det markerte området. Zoom inn og ut i kartet for å se detaljer i området og for å se hvor området ligger i forhold til andre deler av Oslo. Du kan også bytte mellom flyfotovisning og ulike kartvisningener i menyen nede til høyre.
Områdets historie
Bjerke ligger på et platå mellom Groruddalen og Grefsenåsen, og har en lang historie preget av jordbruk. Bjerke gård var tidligere en del av Refstad gård, som har røtter tilbake til middelalderen. Gården ble skilt ut fra Refstad gård i 1880.
På 1800-tallet skjedde det store endringer, blant annet utbygging av jernbanen og industrialisering i områdene rundt Bjerke. Dette førte til økt aktivitet, og på 1900-tallet ble det bygget mange småhus i området. Bjerke gård ble kjøpt for å bygge boliger, men planene ble endret, og i stedet ble Bjerke Travbane åpnet der i 1928. Travbanen, med staller og tribuner, ble et viktig samlingssted.

På 1950-tallet endret området seg igjen, da det ble bygget flere boligblokker, noe som ga Bjerke en ny karakter. Rundt travbanen kom det også næringsbygg. I tiårene etter dukket det opp flere bygninger og området ble tettere bebygd, uten de store endringene.

Planer for området
I dag er det planer om å bygge boliger på store deler av området rundt travbanen og Bjerke gård. Under finner du et forslag til hvordan området kan utformes. I nord, hvor det tidligere var parkeringsplasser, foreslås det flere ganske høye bygg, opptil 40 meter. I disse byggene foreslås det boliger, butikker og annen næring. I tillegg foreslår de at en del av travbanens bygg bevares. Grusbanen og treningsbanen blir bebygd med lavere boligblokker. Treningsbanen (nedløpsbane) flyttes til området hvor de i dag er staller for hestene. Treningsløpa for hester lengst sør i området fjernes, og det etableres et park/naturområde.

Nå blir oppgaven deres å lage deres eget forslag til hvordan dere mener området bør bli!

Denne teksten er ment om en introduksjon til området og prosjektet.
Oppgave 1 Bli kjent med området
a) Finn frem kart/bilder over området som skal reguleres. Finn også frem bilder dere har fra området dere deltok på ekskursjonen. Bli kjent i området. Se etter bygninger, idrettsanlegg, stier, veier, parkeringsplasser, gressplen, eng, trær, vann og bekkeløp.
Fysiske kart eller bilder
b) Finn frem et kart/flyfoto hvor området som skal reguleres er farget hvitt. Tegn inn det dere har funnet av elementene under. Beskriv hva elementene er.
•Bygninger
•Idrettsanlegg
• Stier, veier og parkeringsplasser
•Gressplen/eng
• Trær
•Nåværende og tidligere vann- og bekkeløp
• Annet?
c) Lever inn kartet/få kartet godkjent.
Relevante kompetansemål
Detteer først og fremst en oppgave som forbereder elevene på andre oppgaver som skal gjøres senere, og det er derfor ikke knyttet bestemte kompetansemål til. Det er imidlertid mulig å koble den til kompetansemål for 10. trinn kroppsøving: forstå flere typer kart og digitale verktøy og bruke dem til å orientere seg i kjente og ukjente miljøer.
Mål med oppgaven
Elevene skal her bli kjent med området de skal arbeide med gjennom å lage et kart over området.
Ressurser og materiell
- Flyfoto med reguleringsområdet farget hvitt.
Dette må skrives ut, aller helst i A3 format slik at elevene får godt nok plass til å tegne på det. Du finner kartet under Download file.
- Flyfoto og kart over området.
Du kan velge om du ønsker å la elevene bruke en PDF av et kart og flyfoto fra Statens kartverk, eller de digitale kartene i lenkene over. PDF-en finner du under "Download file", og lenken finner du over. Den ene lenken leder til Norgeskart, og den andre leder til 1881s side, hvor man kan studere området med skråstilte foto som gir et bedre inntrykk av området enn kun bilder rett ovenfra (test lenkene).
Tips og kommentar.
Som nevnt over kan denne oppgaven gjøres helt uten digitale hjelpemidler, eller som en kombinasjon av digitale og fysiske kart og flybilder. Å gjennomføre oppgaven med kun fysiske hjelpemidler kan være bra for konsentrasjonen. Samtidig kan de digitale kartene og flyfotoene gi et bedre inntrykk av området, noe som kan være spesielt viktig om eleven er lite kjent på Bjerke.
Oppgave 2 - Økosystemene
a) Finn frem et nytt kart/flyfoto hvor området som skal reguleres er farget hvitt. Tegn økosystemene inn i kartet. Beskriv hvilken typer økosystemer dette er og hva som kjennetegner disse økosystemene. Skriv og tegn i og rundt kartet, og ta eventuelt et ekstra ark.
b) Lag forslag til måter dere kan bevare og restaurere økosystemer i området. Finn frem et nytt kart og tegn inn og beskriv hvor dere vil bevare/restaurere økosystemene. Beskriv samtidig hvordan tiltakene vil fremme økosystemtjenester og biologisk mangfold.
Lever inn/få kontrollert:
- Ett kart med beskrivelser av dagens økosystemer
- Ett kart med beskrivelser av tiltakene dere vil gjøre.
Relevante kompetansemål
Naturfag
• utforske sammenhenger mellom abiotiske og biotiske faktorer i et økosystem og diskutere hvordan energi og materie omdannes i kretsløp
• gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold
Mål med oppgaven
Elevene skaffer seg kunnskaper om økosystemene i området og bruker disse kunnskapene til å komme med forslag til bevaring og restaurering av økosystemene.
Forkunnskaper.
Elevene bør tidligere ha arbeidet med økosystemer i urbane områder før de går i gang med oppgaven.
Ressurser og materiell
To utskrifter av flyfoto med reguleringsområdet farget hvitt til hver gruppe. Du finner dette flyfotoet i Download file over.
Kommentarer og tips.
Pass på at elevene først bruker kildene på denne nettsiden når de skal beskrive økosystemene. Da vil de få et grunnlag som gjør det mulig å også finne informasjon andre steder, om de skulle ønske det.
Oppgave 3 - Interesser og bærekraftsmål
a) Finn frem et blankt A3 ark. Lag et tankekart med oversikt over alle de ulike gruppene mennesker som kunne tenke seg å ha meninger om hvordan området bør utformes. Skriv stikkord til hver av gruppene som forteller hva dere mener de vil legge vekt på i utviklingen av området.
b) Ta en kort titt på bærekraftsmålene. Finn ett nytt A3 ark. Skriv ned de 10 bærekraftsmålene spredt rundt på arket. Skriv ned noen ideer til hvordan dere kan fremme bærekraftsmålene i området deres.
c) Lever inn eller få kontrollert
- Et tankekart med ulike grupper menneskers synspunkter
- Et tankekart med ideer til å fremme bærekraftsmål
Relevante kompetansemål
Samfunnsfag
beskrive ulike dimensjoner ved bærekraftig utvikling og hvordan de påvirker hverandre, og presentere tiltak for mer bærekraftige samfunn
reflektere over hvilke aktører som har makt i samfunnet i dag, og hvordan de begrunner standpunktene sine
Mål med oppgaven
I denne oppgaven er målet at elevene skal skaffe seg en oversikt over ulike grupper menneskers synspunkter på hvordan området bør utvikles. I tillegg skal de koble bærekraftsmål til prosjektet.
Forkunnskaper.
Elevene bør tidligere ha arbeidet med oppgaver hvor de reflekterer over ulike synspunkter om hvordan et område bør være og utvikles.
Kommentarer og tips
I oppgave b er det ikke nødvendigvis så viktig at elevene har gode løsninger for alle bærekraftsmålene. De kan godt satse særlig på noen av dem, men de bør ha reflektert over alle målene og begrunne hvorfor de vil satse mest på noen av bærekraftsmålene.
Oppgave 4 - Lag plan for området
Nå skal dere endelig få bestemme hvordan dere synes området på Bjerke bør bli. Målet er at dere skal lage et område som dere selv liker, men som samtidig tar hensyn til de ulike gruppene mennesker, til økosystemene og til bærekraftsmålene. Dersom dere kun lager noe som passer deres egne interesser, er det lite sannsynlig at planen deres vil påvirke politikerne.
a) Start med å diskutere og bestemme dere for hva dere vil ha innenfor området som skal reguleres. Under finner du tips til hva du bør få med i planen deres. Husk at det allerede for eksempel finnes bygninger og trær i området. Dersom dere skal fjerne disse, må dere ha ekstra gode argumenter.
- Boliger/Næringsvirksomhet (butikker, industri ..)
- Naturområder/parker/åpent vann
- Idrettsanlegg/kulturtilbud/lekeplasser (kino, øvingslokale..)
- Veier/stier
- Annet?
b) Finn frem kart/flyfoto hvor området som skal reguleres er farget hvitt. Tegn inn og beskriv hva som skal være hvor i området. Når dere tegner inn nye bygninger, fotballbaner eller liknende er det viktig at dere tegner dem i en realistisk størrelse. Se på bygningene og på målestokken i kartet. Lag også tydelige tegninger av økosystemene i områdene. Bruk og tilpass planen for økosystemene dere allerede har laget i oppgave 2.
c) Lever inn/få kontrollert kart med detaljert plan for Bjerkeområdet.
Relevante kompetansemål
Samfunnsfag
beskrive ulike dimensjoner ved bærekraftig utvikling og hvordan de påvirker hverandre, og presentere tiltak for mer bærekraftige samfunn
reflektere over hvilke aktører som har makt i samfunnet i dag, og hvordan de begrunner standpunktene sine
Naturfag
utforske sammenhenger mellom abiotiske og biotiske faktorer i et økosystem og diskutere hvordan energi og materie omdannes i kretsløp
gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold
Mål med oppgaven
I denne oppgaven skal elevene selv få bestemme hvordan et område skal bli seende ut, og samtidig lære seg å argumentere faglig for valgene de gjør.
Forkunnskaper.
Før elevene arbeider med denne oppgaven bør de ha arbeidet med både økosystemer og med hvordan ulike mennesker vil ha ulike ønsker og behov når man skal utforme et område.
Ressurser og materiell
Kart med område som skal reguleres farget hvitt. (Se download file over)
Kommentarer og tips
Det kan være lurt å følge med i elevenes diskusjoner og veilede dem til å argumentere faglig ut fra det de allerede har lært og arbeidet med.
Oppgave 5 - Bygg
Dere skal nå lage en liten plan for hvordan bebyggelsen skal være. Skal dere bruke bygninger og anlegg om igjen? Hvilke materialer skal dere bruke i nye bygg? Hvordan skal dere skaffe energi til byggene?
a) Opprett et tekstdokument eller finn frem et A4-ark. Beskriv hvilke bygg og anlegg dere vil bevare og bruke om igjen. Forklar kort hvorfor det er viktig å gjenbruke bygg og materialer.
b) Til nye bygg må dere bruke noen nye materialer. Bestem dere for hvilke materialer dere vil bruke. Beskriv hva materialene består av og hvilke egenskaper de har. Diskuter fordeler og ulemper for natur og miljø ved å bruke materialene dere har valgt. Skriv i samme dokument/ark.
c) Beskriv hvordan dere vil skaffe byggene energien de trenger. Pass på at byggene får nok energi hele året. Diskuter hvilke positive og negative konsekvenser energiløsningene deres har for natur og miljø. Bruk samme dokument.
d) Lever inn dokumentet, men bevar en kopi selv.
Relevante kompetansemål
Naturfag
• gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold
• gjøre rede for energibevaring og energikvalitet og utforske ulike måter å omdanne, transportere og lagre energi på
• drøfte hvordan energiproduksjon og energibruk kan påvirke miljøet lokalt og globalt
• utforske kjemiske reaksjoner, forklare massebevaring og gjøre rede for betydninger av noen forbrenningsreaksjoner
• bruke atommodeller og periodesystemet til å gjøre rede for egenskaper til grunnstoffer og kjemiske forbindelser
• beskrive drivhuseffekten og gjøre rede for faktorer som kan forårsake globale klimaendringer
Mål med oppgaven
Elevene skal bruke kunnskapene de har om energi, materialer og miljøkonsekvenser til å lage et forslag til hvordan byggene i området bør utformes og settes sammen.
Resurser og materialer
Ark eller digitale dokumenter
Kommentarer og tips.
Her er det mulig å koble på mange kompetansemål, og dermed få et bredt vurderingsgrunnlag, spesielt om oppgaven brukes som utgangspunkt for en muntlig høring.
Oppgave 6 Argumentere og påvirke
Dere skal nå lage en presentasjon der dere argumenterer for deres egen plan for området og for bygningsløsningene deres. Målet deres er å overbevise folk flest i kommunen og politikerne om at dere har den beste løsningen.
Presentasjonen bør inneholde:
• En kort presentasjon av dagens område
• En grundig beskrivelse av planen deres for området og bygningene i området
• Argumenter for hvorfor planen deres
......er en plass mange ulike mennesker vil trives.
.....bidrar til å øke det biologiske mangfoldet og styrker økosystemtjenestene i området
..... bidrar positivt til bærekraftsmålene
Før dere presenterer bør dere øve litt på å holde presentasjonen slik at dere kan selge den inn godt.
Relevante kompetansemål
Samfunnsfag
• beskrive ulike dimensjoner ved bærekraftig utvikling og hvordan de påvirker hverandre, og presentere tiltak for mer bærekraftige samfunn
• reflektere over hvilke aktører som har makt i samfunnet i dag, og hvordan de begrunner standpunktene sine
Naturfag
• utforske sammenhenger mellom abiotiske og biotiske faktorer i et økosystem og diskutere hvordan energi og materie omdannes i kretsløp
• gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold
• gjøre rede for energibevaring og energikvalitet og utforske ulike måter å omdanne, transportere og lagre energi på
• drøfte hvordan energiproduksjon og energibruk kan påvirke miljøet lokalt og globalt
• utforske kjemiske reaksjoner, forklare massebevaring og gjøre rede for betydninger av noen forbrenningsreaksjoner
• bruke atommodeller og periodesystemet til å gjøre rede for egenskaper til grunnstoffer og kjemiske forbindelser
• beskrive drivhuseffekten og gjøre rede for faktorer som kan forårsake globale klimaendringer
Mål med oppgaven
Elevene får trening i å presentere, argumentere og reflektere faglig for løsningen de har kommet frem til.
Kommentarer og tips
Bruk gjerne anledningen til å organisere denne avsluttende oppgaven som en konkurranse.

Trykk på et kapittel til venstre