Lærerside

Lærerveiledning
Lærerveiledning
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Skogdag for hele trinnet (mai/juni)

Bestill skogdag for hele ungdomskoletrinnet her.

 Ønsker dere en dag med faglig opplegg utenfor skolen for et helt trinn i mai eller juni?

På grunn av eksamen har mange skoler behov for faglige opplegg utenfor skolen visse dager i mai og juni. Mange ønsker også å avslutte året med en kombinasjon av faglige og sosiale aktiviteter i andre miljøer enn skolebygget.

Vi tilbyr derfor å ta med et helt trinn fra en skole ut en dag i skogen.


Elevene får et undervisningsopplegg om skog og skogøkologi. De får oppleve og lære om ulike typer skog, vår bruk av skog og alle de merkelige artene som bor der. I tillegg til en morsom og faglig dag ute i skogen får klassene mulighet til å arbeide med temaene før de drar ut og/eller etter at de kommer tilbake til skolen ved hjelp av nettressursene som finnes på denne siden.

På tur i Skådalen. Foto: NOA

Undervisningen foregår langs en løype fra Skådalen til Vettakollen, og er organisert som en natursti hvor de ulike postene er bemannet. Hver post tar for seg et bestemt tema om skogøkologi og bruk av skogen.

Oppgaveløsning ved Mindedammen. Foto: NOA

Undervisningsopplegget er særlig relevant for naturfag, men også samfunnsfag, matematikk, KRLE og andre fag kan knyttes opp mot det faglige opplegget.

Undervisningsopplegget er organisert slik at hele trinn, for eksempel hele 9. trinn, kan komme gjennom det i løpet av én dag. Dersom dere har mer enn fem klasser på ett trinn, anbefaler vi at vi deler opp klassene slik at halvparten av klassene gjennomfører undervisningen én dag, og den andre halvparten en annen dag. Vi er imidlertid fleksible med hensyn til praktiske løsninger.

Under finner du en beskrivelse av den praktiske gjennomføringen av opplegget. Helt nederst ser dere noen kompetansemål som er relevante for undervisningsopplegget.


Bestill Skogdag

Dere kan bestille Skogdag her direkte (bestillingen kan endres og avbestilles i etterkant) eller ta kontakt med oss dersom dere ønsker å gjennomføre en slik tur med trinnet deres.

Kontaktperson Knut Olav Fossestøl
naernaturskolen@naturvernforbundet.no
40 48 68 65

Skådalen/Vettakollen

 

Turen starter i Skådalen og ender på Vettakollen. Området er lett tilgjengelig via Oslos T-banenett. Skådalen T-banestasjon på linje 1 (Frognerseterbanen) ligger kun noen hundre meter fra naturstiens start ved parkeringen til Skådalen klatrevegg. Fra naturstiens slutt ved utkikkspunktet på Vettakollen er det 1,2 km til Vettakollen stasjon, hvor dere kan ta T-banen hjem igjen.

Klassene starter turen med omtrent 30 minutters intervaller, og skoledagens start og slutt må justeres noe for de fleste gruppene. Hele løypa er rundt 3 km.

Elevene må ha med seg mat og drikke og kle seg etter værforholdene.

Under finner du en oversikt over postene, litt om innholdet og hvor lang tid det tar å gjennomføre. Innholdet og rekkefølgen på postene kan variere.

Poster Aktivitet Ansvar Estimert tidsbruk
1. Trær - Elevene lærer å måle høyden på trær og om hva som kreves for at trær skal vokse. NOA 25 min
2. Brovokteren ved Mindedammen - Elevene får en liten oppgave de må løse før de kan passere demningen ved NOA 10 min
3. Skogøkosystemet - Elevene spiller skogbingo og lærer om skogøkosystemet. NOA 25 min
4. Følg tauet - Elevene får oppleve skogen uten å kunne se. NOA 20 min
5. Skog og skogbruk - Elevene gjør aktiviteter hvor de lærer om hvordan vi nyttiggjør oss av råstoffer fra skogen og hvordan dette påvirker dem som bor der. NOA 25 min
6. Skog-Quiz - Elevene svarer på en quiz om skogen. Spørsmålene finner de på poster i landskapet. NOA 25 min
7. Utkikkspunkt på Vettakollen - Turen avsluttes med utsikt over det meste av Oslo by på Vettakollen. Skolens lærere 10 min
Forflytting mellom poster og matpause Skolens lærere 50 min
Samlet tid natursti 3 timer og 10 min

 

Særlig relevante kompetansemål

Det er mulig å koble mange ulike kompetansemål fra ungdomsskolens læreplan til temaet. Her er kompetansemålene vi mener er mest relevante.
 

Naturfag

  • utforske sammenhenger mellom abiotiske og biotiske faktorer i et økosystem og diskutere hvordan energi og materie omdannes i kretsløp
  • gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold
  • gjøre rede for hvordan fotosyntese og celleånding gir energi til alt levende gjennom karbonkretsløpet

 

Samfunnsfag

  • beskrive ulike dimensjoner ved bærekraftig utvikling og hvordan de påvirker hverandre, og presentere tiltak for mer bærekraftige samfunn

 

Matematikk

  • utforske egenskapene ved ulike polygoner og forklare begrepene formlikhet og kongruens (9. trinn)
  • utforske,beskrive og argumentere for sammenhenger mellom sidelengdene i trekanter (9. trinn)

 

KRLE

  • identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, bærekraft og fattigdom
  • utforske etiske ideer fra sentrale skikkelser i filosofihistorien og anvende ideene til å drøfte aktuelle etiske spørsmål

 

Kilder
Lærerveiledning
Skogdag for hele trinnet (mai/juni)

Skolens nærnatur

Ønsker du å ta med elevene dine ut og bruke naturen mer i undervisningen? 

Vi tilbyr å komme til din skole og utvikle et eller flere undervisningsopplegg knyttet til natur som ligger i nærheten av skolen. Målet er å hjelpe dere med å ta i bruk nærnaturen som en del av den vanlige undervisningen. Vi lager opplegg for naturfag, men kan også trekke inn andre fag. Vi kan lage opplegg som passer for alle ungdomsskoletrinn og flere ulike kompetansemål.

 

Lære i og om nærnaturen

Undervisningsoppleggene innebærer at vi tar elever og lærere med ut i nærnaturen for å utforske den og gjennomføre ulike aktiviteter tilpasset akkurat deres område. Vi setter også sammen tilpassede ressurser (tekster, oppgaver, m.m.) som kan brukes i klasseromsundervisningen. Aktivitetene utendørs og fagressursene tilpasset klasserommet knytter sammen nærnaturen deres med kompetansemålene i læreplanen.

Frydenberg ungdomsskole Foto: NOA 


Naturrestaurering

Ved mange skoler finnes det områder hvor man kan bedre naturverdiene med ulike tiltak. Dette kalles ofte naturrestaurering og er et glimrende utgangspunkt for et undervisningsopplegg. Elevene får her mulighet til å bli kjent med naturen gjennom praktisk arbeid og se konkrete resultater av det de gjør. Arbeidet kan gå ut på alt fra å fjerne noen individer av fremmede arter til å anlegge blomstereng. Naturrestaurering er en utvidelse av, eller variant av, det å lære i og om nærnaturen, og også her vil vi tilby tilpassede fagressurser som kan brukes i klasserommet.

 

Fjerning av fremmede arter (Mellomvalurt) ved Kringsjå skole. Foto: NOA 

Videreføring

Vi kan bidra til gjennomføringen i to til tre år, men vårt langsiktige mål er at lærerne ved skolen overtar undervisningsopplegget og gjør det til sitt eget. Vi vil støtte lærerne med lærerveiledninger knyttet til fagressursene på denne nettsiden og personlig veiledning ved behov. Selv om vi ønsker at dere viderefører opplegget i en eller annen form, er dere selvsagt ikke forpliktet til det. Test det gjerne ut et år og se om dere liker det!

 

Undervisning i Borgen ungdomsskoles nærnatur i Asker. I bakgrunnen ser du Oslofjorden. Foto: NOA 

 

Ta kontakt!

Hvis du lurer på om dette kunne være noe for din klasse eller din skole, ta kontakt!

 
Kontaktperson

Knut Olav Fossestøl

knutolav.fossestol@naturvernforbundet.no
40 48 68 65

Eksempler på relevante kompetansemål

Under finner du noen av kompetansemålene som kan være særlig relevante når dere arbeidet med skolens nærnatur.

Naturfag

  • Utforske sammenhenger mellom abiotiske og biotiske faktorer i et økosystem og diskutere hvordan energi og materie omdannes i kretsløp.
  • Gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold.
  • Gjøre rede for hvordan fotosyntese og celleånding gir energi til alt levende gjennom karbonkretsløpet.

Samfunnsfag

  • Beskrive ulike dimensjoner ved bærekraftig utvikling og hvordan de påvirker hverandre, og presentere tiltak for mer bærekraftige samfunn.

KRLE

  • identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, bærekraft og fattigdom
  • utforske etiske ideer fra sentrale skikkelser i filosofihistorien og anvende ideene til å drøfte aktuelle etiske spørsmål

Kilder
Lærerveiledning
Skolens nærnatur

Arealkonflikter

Ønsker dere å koble undervisningen til virkelige problemstillinger i skolens nærmiljø, men er usikre på hvordan dere skal få det til? Har dere snakket om tverrfaglige opplegg, men aldri fått tid til å planlegge dem? Da er Arealkonflikter noe for dere!

Vi tar utgangspunkt i arealkonflikter i skolens nærområde og utvikler i samarbeid med dere et undervisningsopplegg spesielt tilpasset skolen. Undervisningsopplegget trener elevene i fagenes kompetansemål, samtidig som elevene får kunnskaper om nærområdets natur og samfunnsliv. Elevene bruker så disse kunnskapene i utformingen av forslag til hvordan området bør bli i fremtiden.

Plan for Økern torg 2023. Frydenberg ungdomsskole

Å utvikle lokalt tilpassede undervisningsopplegg er svært tidkrevende. Vi hjelper dere derfor med å lage undervisningsressurser, aktiviteter og ekskursjoner. Hvilke problemstillinger vi skal ta for oss, hvilke fag som skal delta og hvor lang tid som skal settes av til opplegget, avtaler vi med utgangspunkt i din skoles behov. Vårt mål er å hjelpe dere med å lage et opplegg dere ikke rekker å lage selv!

Ta kontakt!

Hvis du lurer på om dette kunne være noe for din klasse eller din skole, ta kontakt!

naernaturskolen@naturvernforbundet.no

40 48 68 65

Kilder
Lærerveiledning
Arealkonflikter

Trykk på et kapittel til venstre