Lærerside
Løpebiller
Beskrivelse
Familien løpebiller er lett å kjenne igjen på sin avlange kropp, lange slanke løpebein og kraftige kjever. De har ofte tydelige furer (striper) eller groper i dekkvingene (skallet på bakkroppen). Arter du finner i dagslys har ofte metalliske farger i grønt eller lilla, men de fleste artene er nattaktive med mørke farger.
Størrelsen varierer fra fra noen få millimeter til 400 millimeter.
Larvene til løpebiller er også aktive med tre par gangbein.
Spise og bli spist
Løpebiller er raske jegere som farer over bakken på jakt etter meitemark, snegler og sommerfugllarver. De minste artene må nøye seg med små leddyr som spretthaler og midd.
Larver av sandjegerbillene graver seg ned i sandgravere som fungerer som en felle for andre insekter og smådyr. Løpebiller er mat for fugl, insektetere, andre rovinsekter, amfibier og firfirsler.
Levested og adferd
Som en artsrik familie dekker artene mange ulike levesteder, men de oppholder seg bakkenivå. På dagtid kan de ofte finnes under steiner og røtter, mens de i skumringen kan observeres i jaktmodus.
Noen arter overvintrer som voksne, andre som larver og en voksen bille kan bli mellom ett- og fire år. Elvesandjeger bruker flere år på utvikling fra egg til bille.
Utbredelse
Løpebiller er en artsrik familie med 290 norske arter, og 40 000 arter på verdensbasis.
Status Rødlister/Fremmedartslisten
En femtedel av norske løpebillearter er rødlistet.
Flere arter er tilpasset spesielle naturtyper som åpen mark, jordbrukslandskap eller løvskog. Dette gjør dem sårbare for menneskeskapte endringer i landskapet. Elvesandjegeren er vurdert som sterkt truet og er på tilbakegang i hele Europa. Denne arten har fått status som prioritert art i forhold til Naturmangfoldsloven og det gjøres spesielle tiltak for å ta vare på leveområdene dens.
Betydning for andre arter
Løpebiller er rovdyr som er med å regulere andre bestander i næringskjeden og er viktig næring for fugler, amfibier og insektetere.
Betydning for mennesker
Spesielt i jordbrukslandskapet er løpebiller viktige skadedyrsbekjempere. Mange gårdbrukere i Danmark lager «billevoller» som er små områder i åkeren der løpebiller kan formere seg og gå i dvale, slik at de kan jakte mellom matplantene i dyrkesesongen.
Evolusjonshistorie
Det er funnet fossiler av biller i epoken Perm for 250- 300 mill år siden. Fossiler og insekter funnet i rav viser at løpebiller er en svært gammel familie.
Spesielt med denne familien
Flere arter i familien har kjemiske forsvar i form av kjertler på bakkroppen. De mest ekstreme er bomarder billen (ikke i Norge) som har eksplosivt innhold i bakenden.
Sverdrup-Thygeson, Anne: løpebiller i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 22. oktober 2024 fra https://snl.no/l%C3%B8pebiller
https://artsdatabanken.no/Taxon/Carabidae/5276
https://www.fhi.no/sk/skadedyrhandboka/biller/lopebiller/?term=
https://www.nibio.no/nyheter/lopebiller-holder-skadedyr-og-ugras-i-sjakk
Hoved- og første bilde:
Art: hageløper,Carabus hortensis
Foto: Terje Syversen, Nes
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Andre bilde:
Art: vanlig jordløper, Carabus nemoralis
Foto: Tom Dalhøy, Kapp
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY
Tredje bilde:
Art: skogsandjeger, Cicindela sylvatica
Foto: Odd Ketil Sæbø, Ski
Lisens: Creative Commons 4.0 (CC) BY